Afval bestaat niet. Niets is ooit ‘weg’ gegooid. Het komt altijd ergens of bij iemand terecht. In de natuur geldt dat ook. Dingen vergaan wel, maar dan zijn ze de voedingsbodem voor iets nieuws. Voor de eerste omzet van afval (bijv. een omgevallen boom) tot voedingsbodem voor iets nieuws (bijv. humus) gebruikt de natuur schimmels. Schimmels verspreiden zich door organisch afval, groeien ervan, zetten het om in iets nieuws en planten zich voort door middel van een vruchtlichaam.  Dat vruchtlichaam noemen wij een paddenstoel. Paddenstoelen zijn vaak eetbaar, heel lekker en super eiwitrijk. Als mens kunnen we ook schimmels gebruiken om ons afval om te zetten in iets nuttigs. Op dit moment gebeurt dat nog heel weinig. Het is onze missie om Utrecht te laten zien dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan.

We laten ons inspireren door de Blauwe Economie van Gunter Pauli. Die leert ons dat de natuur zoveel slimme manieren heeft om met uitdagingen om te gaan. En als we slim zijn, kijken we die manieren af van de natuur. Zo werkt de natuur in kringlopen. De koffieboon is een mooi voorbeeld van zo’n kringloop. In Utrecht wordt ieder jaar zo’n 10 miljoen kilo koffiedik weg gegooid. Je kan van alles doen met koffiedik: slakken weren uit je tuin; een scrub crème maken of er oesterzwammen op laten groeien. Vooral dat laatste is slim als verdienmodel want paddenstoelen groeien extra hard op cafeïne (ja zij ook) en ze zijn geliefd als (vegetarisch) gerecht. Wij kweken dus oesterzwammen op koffiedik. Als de oesterzwammen zijn geoogst blijft er een brok ‘restsubstraat’ over. Dat is super compact en heel eiwitrijk. Het is perfecte compost, kan als diervoer gebruikt worden en wij zijn aan het onderzoeken of er nog meer mogelijkheden zijn.

0