Oesterzwamrisotto 

Bereidingstijd ±40 min

Oesterzwamrisotto is heerlijk in alle seizoenen! In de zomer met wat citroensap en rucola voor de frisheid, in de winter met rode wijn, spinazie, rozijnen en verkruimelde feta voor een extra troostrijke maaltijd. 

Dit is het recept van Martha, en zij schrijft: “Ik maak risotto niet op de Italiaanse manier, die kost me teveel tijd. Ik gooi vrijwel alle bouillon er in één keer bij en doe er dan een deksel op. Laag vuur (met warmhoudplaatje) en elke 10 minuten even roeren tegen het aanbakken. Risotto is voor mij ook een beetje restjes verwerking van alle groenten die ik nog in m’n koelkast heb. Geen vast recept dus, maar eentje om naar hartelust mee te variëren.” 

Ingrediënten

  • Ui & knoflook
  • Risottorijst (70 gr per persoon waar je voor kookt)
  • Witte of rode wijn (eentje die langer open is en al een beetje zuur, kan prima!)
  • Groeten, bijvoorbeeld:
    • Courgette
    • Paprika
    • Bleekselderij
    • Snijbonen / sperziebonen
    • Wortel
    • Prei
    • Aubergine
    • Oesterzwammen
  • Bouillonblokjes (liefst paddenstoelenbouillon)
  • Olijfolie
  • Kaas, bijvoorbeeld
    • Parmazaanse kaas
    • Zachte geitenkaas
    • Feta
    • Gewone kruimelkaas
  • Smaakmakers, bijvoorbeeld
    • Verse kruiden
    • Fijngesneden rucola
    • Reepjes zongedroogde tomaat
Oesterzwam risotto

Bereidingswijze

  1. Snipper een flinke ui en 2 tenen knoflook.
  2. Verwarm een pan met dikke bodem met een lekkere laag olie.
  3. Bak de ui en knoflook aan.
  4. Voeg de risotto rijst toe. Bak tot de rijst glazig is, voeg eventueel wat olie toe.
  5. Als de wijn glazig is kan er flink wat witte wijn bij. Laat deze droog koken.
  6. Voeg er uit de waterkoker heet water bij tot de rijst minimaal een cm onder staat. Gebruik je een smalle hoge pan? Doe dan direct 2 cm. Voeg ook 2 (paddenstoelen)bouillonblokjes toe.
  7. Doe het deksel op de pan en wacht tot het borrelt. (Vuur laag!)
  8. Snijd ondertussen alle soorten groenten waar je zin in hebt. Ik doe graag in ieder geval aubergine, paprika, courgette en nog een ui. Maar prei, bleekselderij, boontjes/peultjes, spinazie, bospeen kan ook. De hardere groente (wortel en bleekselderij) lenen zich er ook goed voor om bij de rijst mee te koken, dan geven ze lekker smaak af. 
  9. Bak de groenten in volgorde van hard naar zacht tot alles lekker gaar is. Roer ondertussen regelmatig in de rijst en voeg zo nodig water toe.  
  10. Haal de groenten uit de pan als ze gaar zijn.
  11. Meng de gebakken groenten door de gare rijst, met de smaakmakers en warm nog even door. 
  12. Verwarm olie op hoog vuur. Scheur (of snijd) de oesterzwammen in stukken. Voeg olie + een beetje boter toe en bak de zwammen op hoog vuur knapperig en geurig. Doe dit als allerlaatste zodat je de zwammen heet bovenop de risotto kan doen.
  13. Top het af met een extra handje Parmazaanse kaas en optioneel een flinke hand fijngesneden rucola. En natuurlijk die heerlijke gebakken oesterzwammen.

Eet smakelijk!

Tip van Martha: “Soms maak ik een dubbele portie rijst, die ik dan invries zodat ik op een ander moment alleen gebakken groente hoef te maken en de rijst al klaar is. Zo wordt risotto ineens een snelle maaltijd.”  

 

0