Risotto

 In Actueel

Oesterzwammen laten zich heel goed verwerken in allerlei recepten. Het is dan ook de meest toegankelijke van alle specialty paddenstoelen die je bij de Albert Heijn kan kopen. Binnen ons vijven zijn er verschillende versies van ‘lievelings bereiding’. Die van mij presenteer ik hier:

Oesterzwamrisotto.

Dus niet alleen risotto met oesterzwammen maar echt oesterzwamrisotto.

Persoonlijk maak ik risotto niet op de Italiaanse manier, die kost me teveel tijd. Risotto is voor mij ook een beetje restjesverwerking van alle groenten die ik nog in mn koelkast heb.

Oesterzwamrisotto à la Martha

 1. Snipper een flinke ui en 2 tenen knoflook.
 2. Verwarm een pan met dikke bodem met een lekkere laag olie.
 3. Bak de ui en knoflook aan.
 4. Voeg de risotto rijst toe. Bak tot de rijst glazig is, voeg eventueel wat olie toe.
 5. Als de wijn glazig is kan er flink wat witte wijn bij. Laat deze droog koken.
 6. Voeg er uit de waterkoker heet water bij tot de rijst minimaal een cm onder staat. Gebruik je een smalle hoge pan? Doe dan direct 2 cm. Voeg ook 2 (paddenstoelen)bouillonblokjes toe.
 7. Doe het deksel op de pan en wacht tot het borrelt. (Vuur laag!)
 8. Snijd ondertussen alle soorten groenten waar je zin in hebt. Ik doe graag in ieder geval aubergine, paprika, courgette en nog een ui. Maar prei, bleekselderij, boontjes/peultjes, spinazie, bospeen kan ook.
 9. Bak de groenten in volgorde van hard naar zacht tot alles lekker gaar is. Roer ondertussen regelmatig in de rijst en voeg zo nodig water toe.
 10. Haal de groenten uit de pan als ze gaar zijn en zet het vuur hoog.
 11. Scheur (of snijd) de oesterzwammen in stukken. Voeg olie + een beetje boter toe en bak de zwammen op hoog vuur knapperig en geurig. Doe dit als allerlaatste zodat je de zwammen heet bovenop de risotto kan doen.

Als de rijst gaar is en de groenten ook, kun je ze samenvoegen. Soms maak ik een dubbele portie rijst, die ik dan invries zodat ik op een ander moment alleen gebakken groente hoef te maken en de rijst al klaar is. Meng er ook nog lekkere smaakmakers bij, zoals verse kruiden (tijm is mijn favoriet), julienne gesneden zongedroogde tomaat, kaas (liefst parmazaans, maar elke vorm van umami is top). Als het goed is is de risotto van zichzelf al flink romig, maar zo niet kan een lepel crème fraîche ook wonderen doen (laat het de italianen niet horen). Ook verkruimelde fèta kan naar mijn mening prima door een risotto, en geitenkaas ook.

Top het af met een extra handje parmazaanse kaas en een flinke hand fijngesneden rucola. En natuurlijk die heerlijke gebakken oesterzwammen.

Een glas wijn uit dezelfde fles als die door de risotto zit schijnt het beste drinken te zijn voor erbij, maar ik werk vaak met een staartje wijn uit een fles die al 2 weken staat en een beetje zuur is dus die is dan ook op.

Recent Posts

Leave a Comment

0