Missie

Home » Missie

Samen werken aan een gezonde stad zonder afval.

In 2030 leven er meer dan 8 miljard mensen op onze aarde. Daarvan woont ruim 65% in steden op nog geen 3% van het oppervlakte van de hele wereld. Maar deze steden produceren wel 50% van al het afval en zorgen voor 80% van de uitstoot van giftige stoffen.

Ondertussen blijven we voedsel vanuit heel de wereld halen en de vaak zeer waardevolle reststromen daarvan als afval verbranden. Daardoor produceren we nog meer afval en stoten we nog meer giftige stoffen uit.

Hoe kan het ook?

Geleend van www.vlaanderen-circulair.be

Beter en slimmer. Want het verbranden van afval is, ook als het heel efficiënt gebeurt, vervuilender dan recyclen.

Het is onze missie om Utrecht te laten zien dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur.

Samen met lokale partners zetten wij stedelijk afval om in lokale voeding, zorgen wij voor duurzame waarde creatie en creëren we bewustwording.

Daarom kweken wij oesterzwammen op lokaal beschikbare afvalstromen zoals koffiedik en houtschaafsel en leveren we inspirerende en duurzame producten & diensten.

Wat levert dat op? Wij kweken oesterzwammen op lokaal beschikbaar koffiedik. Hiermee: 

  • Verminderen we de hoeveelheid afval dat in de verbrandingsoven en daarmee verminderen we de CO2 uitstoot. 
  • Verlagen we transportkilometers door het produceren van lokaal voedsel. Al onze grondstoffen zijn lokaal voorradig en we leveren alleen aan lokale partijen. Daarbij is al ons transport elektrisch.
  • En verhogen we het aanbod plantaardige voeding. Oesterzwammen zijn een uitstekende vleesvervanger en bovendien veel effectiever in het gebruik van water dan vlees productie. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Voor 1 kilo oesterzwammen minder dan 5 liter.

Ook maken wij oesterzwambitterballen en kroketten van een prachtig restproduct van de biologische oesterzwammenteelt: de oesterzwamvoetjes. Deze voetjes worden normaal gesproken weg gegooid, terwijl ze perfect in bitterballen of kroketten passen door hun stevigheid en smaak. Een andere afvalstroom goed benut!

 

 

Geleend van www.nudge.nl